ZP a cops de cap

31 05 2010

Pegant cabotades, el moment aquell en que un està mig adormit i va fent cops de cap per aguantar-se en peus i no caure. Aquesta és la imatge que em ve al cap quan penso amb les mesures contra la crisi del govern espanyol. Si les primeres mesures van ser contra funcionaris públics i pensionistes, aquesta setmana la nova víctima del Partit Socialista són els ajuntaments.

Dilluns passat el govern espanyol va sorprendre a tots els municipis a l’aprovar, a cop de “Decretazo”, que els Ajuntaments no podrien demanar crèdits a llarg termini (els que es necessiten gairebé sempre) fins a les portes del 2012. La data d’entrada en vigor era dimarts 25 de maig, l’endemà. Amb aquesta mesura contra la institució més propera a la ciutadania, molts ajuntaments (Tarragona, Reus, Valls…) es van veure obligats a celebrar plens extraordinaris pel mateix dilluns per aprovar crèdits de forma urgent per assegurar-se de poder prendre mesures per aquest any i el proper.

Podríem dir que els bancs (els grans culpables de l’actual crisi financera) la tarda de dilluns van fer els seu propi agost, quina paradoxa, ja que el marge de negociació (d’hores) era molt curt, i per tant, les condicions han estat més dures del normal. Però aquest era el millor dels casos. El pitjor de ben segur que era pels municipis més petits que per qüestions tècniques no podien celebrar plens extraordinaris i negociar amb els bancs la concessió de crèdits, i més d’un alcalde ja veia com es passaria tot el 2010 i 2011 sense fer res, sense poder lluitar contra la crisi en l’àmbit local.

Però, per sort o per desgràcia, el govern socialista és una caixa de sorpreses. Dimarts al matí, després d’haver provocat insomni a centenars d’alcaldes i regidors, la noticia era el “Decretazo”, però no pels efectes d’aquest, sinó per l’entrada en vigor que es llegeix al Butlletí Oficial de l’Estat: 1 de gener de 2011. Fonts de Moncloa s’afanyaven a dir que “per error” es va anunciar que la nova mesura contra la crisi entraria en vigor dimarts 25 de maig. Un error al calendari és pensar que avui estem a dijous quan estem a dimecres. Equivocar-se de més de mig any és un altra cosa.

És incompetència. És un Estat que no para de donar símptomes d’ineficiència, de no saber detectar què és allò que el mata, com l’existència de ministeris inútils (el d’Igualtat, Habitatge o Cultura) per tenir transferides aquestes competències a les Comunitats Autònomes, o continuar donant gran part dels Pressupostos Generals de l’Estat a Defensa. Enlloc de buscar solucions el govern espanyol, suposadament d’esquerres, carrega el mort a qui menys s’ho mereix: a les classes populars.

Vist el panorama, poques solucions es poden posar damunt la taula. La moció de censura que alguns plantegen de poc serviria, ja que passaríem d’un govern socialista amb actuacions pròpies de la dreta europea o un govern conservador amb ganes d’aplicar les classes de neoliberalisme americà, és a dir, acomiadaments, privatitzacions i menys serveis socials públics.

L’alternativa des del punt de vista social, d’esquerres i català és clara, i més després de que Zapatero digues dimecres que Espanya no avançarà cap a un model Federal. Si realment volem garantir la cohesió social i sortir de la crisi, la millor eina és crear el nostre propi Estat del Benestar, sense intromissions des del govern de torn de Madrid que sempre veu Catalunya com la seva gallineta dels ous d’or. Aquells que s’oposin a la República catalana, l’única eina que ens garanteix a hores d’ara els drets socials adquirits, serà per nacionalisme del caspós, l’espanyol.

Anuncis

Accions

Informació

2 responses

1 06 2010
Pere

La claves totalment. Aquest govern de ZP és de fireta i de la dolenta, és incomprensible que els ajuntaments paguin el deute de l’estat espanyol quan la gran part d’aquest l’ha generat únicament l’administració central intentant suplantar les Comunitats.
En definitiva, com molt bé apuntaves, la tria és relativament senzilla: o l’Espanya actual; o una Catalunya lliure.

3 06 2010
Ignasi Valera Cabre (Facebook)

Iep, acabo d’arribar de la Cerdanya i he fet una lectura ràpida! molt ben dit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s