Llei del cinema

11 02 2010

Aquestes darreres setmanes la tramitació de la Llei del Cinema de Catalunya ha anat agafant un to més polèmic, amb tancament patronal inclòs, i amb la única oposició parlamentaria de PP i Ciutadans. Però realment amb qui s’han de concentrar els esforços  per fer veure els aspectes positius de la nova Llei és amb els espectadors, els beneficiaris finals de l’aprovació de la nova Llei.

Entre la majoria de forces polítiques està clar que s’ha de posar punt final a la situació d’injustícia actual: 97% de pel·lícules en castellà per un 3% en català. Ara és l’hora de posar punt final a la imposició actual que només permet l’existència d’un idioma, el castellà, a les sales de cinema de Catalunya i garantir la llibertat de triar.

Sovint els detractors de la presència del català a les sales de cinema diuen que ningú vol veure a la gran pantalla Clint Eastwood o Angelina Jolie en català. Afirmació curiosa, si més no perquè no s’ha pogut demostrar mai. D’altres creiem que el català pot capgirar la situació actual a les sales, cada cop més de capa caiguda, fent augmentar l’afluència del públic si s’ofereixen films en català o VOS.

Potser ja és hora que els empresaris d’aquest sector observin l’èxit del català en  el sector privat, quan fa uns anys es creia que era impossible introduir la nostra llengua: RAC1 emissora lider d’audiència o el 45% de les vendes de El Periódico són de la edició catalana. De fet, segons el darrer Baròmetre de la Comunicació i la Cultura ens diu que el 84% dels ciutadans estan d’acord en trobar-se als cinemes els dos idiomes oficials a Catalunya.

Aquesta nova Llei ha de canviar la concepció actual que tenim del cinema, apostant ja per la igualtat entre català i castellà, i introduint la Versió Original Subtitulada a les sales de cinema. Obrim la porta al cinema europeu més enllà de les pel·lícules de les ‘majors’ americanes. No ens ha de fer por reclamar tot això, que per alguna cosa paguem l’entrada, i com es sol dir, el client sempre té la raó.

Anuncis

Accions

Informació

4 responses

11 02 2010
alex crespo

“Ningú vol veure a la gran pantalla Clint Eastwood o Angelina Jolie en català. Afirmació curiosa, si més no perquè no s’ha pogut demostrar mai”

I com es demostra? Surt un dia al carrer i pregunta a la gent.

“D’altres creiem que el català pot capgirar la situació actual a les sales, cada cop més de capa caiguda, fent augmentar l’afluència del públic si s’ofereixen films en català o VOS.”

Esto…. això és de conya no?? De la primera afirmació dius que es curiosa perquè no es pot demostrar. Aquesta es pot demostrar que és a-b-s-o-l-u-t-a-m-e-n-t falsa perquè hi ha hagut precedents.

11 02 2010
Jordi Molinera i Poblet

1º Una forma senzilla seria mirar els index d’audiència de TV3 quan passa una peli. I que jo sapiga el share de TV3 no cau en picat quan possen pel·licules.

2º Hi han precedents. Al Quebec fa 20 anys es va fer una llei com la que ara s’aprovarà aqui. El resultat va ser que la gent va anar més al cinema, gracies a la introducció del francés a les sales, quan fins aleshores només estaven en anglès. Per cert, si el precedent és les 3 pel·licules en català que han tingut els cinemes d’Altafulla en 4 anys, el precedent no em serveix.

I de fet, també hi han estudis. Estic esperant a veure si a la web del Parlament pengen un vídeo de la sessió plenaria d’avui on Dolors Camats (ICV-EUiA) parlava d’un estudi on la conclusió seria que la incorporació del català a les sales provocaria beneficis economics.

17 02 2010
Pol Gambón

Ei Jordi, et torno la visita 🙂

M´apunto això de la consulta a Altafulla el 25 d´Abril, ja vaig fer de voluntari a Castellar el 13 d i ara el 28 f me´n vaig a Alella a donar un cop de ma o sigui que poster per l´abril em tens per Altafulla ajudant en el que faci falta.

I dissabte vinent, primera assamblea del meu barri per anar montant la consulta a Barcelona. La cosa està molt verda i complicada la veritat, a veure com ens ho montem. No serà fàcil.

Salut !!!

17 02 2010
Pol Gambón

Per cert, dir que la gent no aniria al cinema si es fessin películes en català és com a mínim un plantejament racista.

Perque una persona que enten perfectament el català no hauria d´anar a veure una peli en aquest idioma ?

O no anem els catalanoparlants a veure cine en castellà i no passa res de res ?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s