Història capritxosa

2 07 2009

A vegades em dona per perdrem per la biblioteca de Tarragona, i no fa molt m’hi vaig passar una estona fullejant diversos exemplars del llibre que edita cada any el Centre d’Estudis d’Altafulla. L’objectiu era trobar informació sobre la situació política d’Altafulla al llarg de la II República, i en concret, de l’Esquerra Republicana d’aquells anys. Com veieu els temps canvien!

Gràcies a les dades que he anat trobant i m’han anat comentant, arribo a que Lluís Punsoda i Marques ser l’alcalde d’Altafulla, adscrit a ERC i acompanyat de 2 regidors més del que avui és el partit on milito. Al 1936 el Ple altafullenc estava completat per 3 regidors de la CNT i 1 de la Unió Republicana i un altre d’Acció Catalana Republicana. Un panorama polític divertit on convivien nacionalistes, federalistes, independentistes, anarquistes i republicans.

Però les sorpreses no acabaven aquí. A finals de maig del 1931, la gent de l’entorn del futur alcalde Punsoda van obrir un Casal Republicà al poble, concretament al Carrer de la Barceloneta 15. Vet aquí com de capritxosa és la història, doncs les properes eleccions municipals del 2011 estan previstes pel mateix cap de setmana que just farà 80 anys de la inauguració d’aquest Casal.

La veritat, això m’ha fet pensar força en la situació dels republicans locals dels anys 30 i la dels seus descendents avui, els i les militants d’Esquerra d’Altafulla. A la secció local ja portem un temps amb la tasca pendent de celebrar un Congrés local, que estic segur que serà la primera pedra per encarar bé les properes municipals. Poc a poc, el projecte republicà altafullenc va sumant més gent i més complicitats… i els resultats estaran al caure!

Per cert, a l’esclatar la Guerra Civil espanyola, l’Alcalde Punsoda va dimitir. “Els altafullencs hem de fer la guerra!”… i cap al front a lluitar! Y a hora el pueblo que se alza en la lucha con voz de gigante gritando: ¡adelante! Uf!

Y ahora el pueblo
que se alza en la lucha
con voz de gigante
gritando: ¡adelante!

Anuncis

Accions

Informació

One response

3 07 2009
Jordi Molinera i Poblet

És possible que hi hagi alguna errada històrica, demano disculpes d’avantmà! 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s