Estatut, tocat i enfonsat.

5 08 2008

.

Recordo durant la campanya del referèndum de l’Estatut que algunes persones d’Altafulla molt properes a Esquerra s’aferraven a un argument de CiU per votar SI a la consulta. “És un avenç”, deien. Des de la militància d’Esquerra veiem el vot del NO com una prova de fermesa de l’independentisme del Principat davant un Estatut que patia la seva primera retallada. En canvi, la gent de CiU jurava i perjurava que amb l’Estatut es reconeixia a Catalunya com a nació, que s’ampliaven significativament les competències i que s’havia arribat a un bon acord sobre el finançament. Passats dos anys el resultat és el pronosticat per Esquerra.
.
Ni nació, doncs al preambul, que no té cap valor legal, i per tant no serveix de res, hi poas que “El Parlament de Catalunya, recollint el sentiment i la voluntat de la ciutadania de Catalunya, ha definit Catalunya com a nació d’una manera àmpliament majoritària. La Constitució espanyola, en l’article segon, reconeix la realitat nacional de Catalunya com a nacionalitat.“, és a dir, que ja podem decidir ampliament el que vulguem, que qui mana és la seva Constitució espanyola.
.

Ni competències que permetin un avenç significatiu. Aquestes ens arriben en comptagotes, a d’altres se’ns dona la titularitat però no un finançament per tal de desenvolupar-les, i com no, les més significatives continuen en els calaixos del Govern espanyol. És més, davant de l’ajornament de les comissions per desplegar l’Estatut, la vicepresidenta espanyola De la Vega diu que és normal que passi tot això. Xapeau per l’Estatut Mas-ZP!
.
Ni finançament, que amb les balances fiscals es posa en evidencia el tracte pejoratiu de l’Estat envers els Països Catalans i tota la seva ciutadania. CiU deia fa dos any que el model pactat per en Mas suposava trencar amb el model fins ara vigent (vegeu aquest arxiu) mentre que avui, la Secretaria d’Organització del PSOE receptava de noucafé para todos“, és a dir, llarga vida a la LOFCA i al deficit fiscal que roba més de 2000€ anuals a la nostra ciutadania.
.
Avui, passats dos anys del referèndum de l’Estatut aquest esdevé totalment paper mullat, on cap dels seus pilars bàsics sortira a la llum, ja sigui per les retallades del pacte Mas-ZP o del Tribunal Constitucional o bé nul·la intenció del govern espanyol i el PSOE. Estaria bé tornar a fer el referèndum, a veure qui s’atreviria a defensar el que defensava al 2006…
Anuncis

Accions

Informació

7 responses

5 08 2008
Jordi Molinera i Poblet

Bones Francesc,

Se perfectament que Esquerra estem amb el PSOE a la Generalitat, un fet molt important, però personalment crec que és més imprortant que la llei per la que es regeix, o s’hauria de regir, el Principat va ser un pacte de CiU i PSOE, que Esquerra va argumentar en contra.

Arguments que per cert, el temps ens estan demostran que eren certs.

Gràcies per escriure.

5 08 2008
francesc

Bona nit,
Segurament tens raó en tot el que dius, tanmateix, voldria recordar-te que es precisament ERC qui dóna suport a un govern PSOE a Catalunya.

Per finalitzar dir que jo (que he tingut la sort de viure i gaudir durant anys dels serveis que té una comunitat foral -navarra-) fa anys que crec que aquí el que hem de fer és un “órdago” i demanar el CONCERT ECONÒMIC (variant basca) o AMEJORAMIENTO (variant navarra) o no donar cap tipus de suport institucional a l’estat i que s’enfonsin en els seu problemes i nèures provinents de la post-guerra i transició.

Tot i que amb els resultats habituals de les estatals ho veig prou difícil.

5 08 2008
francesc

Dóno per contestada la primera part del meu comentari, que n’opines de la segona?

salut i república

Francesc

5 08 2008
Jordi Molinera i Poblet

Bones Francesc,

Perdona per no haver-te contestat la 2º pregunta, estava a la feina. Ara que estic a casa ja, et responc que penso de la segona pregunta.

Per a els que som independentistes, crec que demanar un sistema basc o navarres a la catalana podria ser contraproduent. Per què? Fàcil. Un euskaldun quins motius a part dels culturals té per convecer a algu altre de la independència?

Nosaltres, amb el “maltractament” economic per part de l’Estat tenim un gran argumentari a favor del si a la sobirania total propia, i conec gent que lluny de cantar Els Segadors cada mati, vota a Esquerra, doncs entenen que uns Països Catalans independents faran que la nova República pugui ser un millor Estat del Benestar del què és ara el Regne d’Espanya.

Salut!

7 08 2008
francesc

buff,
m’has fet pensar i la veritat és que tornes a tenir raó. No conec cap dels meus amics navarresos (que per sort són molts, de fet en tindré uns quants a dispesa aquest mes d’agost…. la platja és la platja i ells no en tenen des del 1500 aprox.. descomptant Salou, és clar) que tingui veleïtats independentistes. No els hi cal. Tenen un govern de dreta pura (UPN) però amb una política social bestial que es permet construir 30.000 (si trenta mil) habitatges de protecció social en tres anys i dotar de llars d’infants i centres per a gent gran públics a dojo. Tot per una sola raó: la gestió dels seus impostos i un pacte amb l’estat pel qual passen un cupo (així s’anomena) anual, una mena de ticket de solidaritat negociat entre ambdues parts. Per a que collons els hi cal la independència si ja ho són i a més es permeten el luxe de quedar com els més espanyols de tots. Coses de la història i de saber apostar pel guanyador (Felip V, Franco, Aznar…-cadascun en el seu moment històric-).

I nosaltres que farem?. Segurament pena, com sempre. Però no pel resultat, sinó per les formes, no som capaços de tenir una postura unida fins al final, sempre hi ha algú que se’n surt, unes vegades per excès i altres per defecte. Aquí la culpa és compartida i no cal satanitzar ningú perque tots badem en algun moment o altre.

Salutacions nocturnes i una mica desvariajeades des de l’altre costat del riu, sembla que hi ha gent que encara no sap que existeixen els ponts o almenys les barcasses (tipus MIravet). Els nascuts al sud (de Catalunya) sabem que els rius uneixen, no separen.

7 08 2008
Maiol Sanaüja

A veure si canvies l’enllaç, mestre.

Una abraçada des d’El Caire, Jordi.

7 08 2008
Xavier

Jo no entenc que coi es va negociar a Madrid, encara és hora que algú ens ho expliqui. Si tot s’està tornant a negociar!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s