Posicionar el federalisme a l’eix.

19 12 2007

Quan des de posicions federalistes s’opina sobre l’independentisme (o sobiranisme) s’arriba a la idea simplista de que és un simple xoc de simbologies: de senyeres contra rojigualdas, de burros enfrontats a toros o de castellers lluitant contra els toreros. És a dir, des del federalisme només es pensa en un debat identitari, mentre que la realitat es ben diferent. Només fa falta mirar els programes polítics dels partits independentistes: volem un Estat propi per oferir un millor benestar social a la nostra ciutadania, la catalana, amb tots i cadascun dels seus trets identificatius.

Un debat que porta obert 300 anys ja difícilment pot trobar una solució conjunta. Espanya ha tingut les seves oportunitats, i sempre les ha aprofitades per intentar crear un Estat Nacional com si fos Suècia. El federalisme també ha tingut les seves ocasions, sempre amb un marcat accent català, però també va ser tombat. Des de Pi i Margall, passant per l’ERC amb branques federalistes dels 30, fins arriba al President Maragall dels nostres dies, el resultat sempre ha estat el mateix: la paraula contra el mur i la societat catalana frustrada davant de tanta incomprensió… que a Espanya ja li anava bé.

No oblidar, però, que el federalisme sempre que ha tingut expectatives d’èxit a tingut el suport de l’independentisme, ara que el debat està en independència o dependència, els federalistes hauran d’escollir entre les opcions, com en el seu dia nosaltres vam fer-li’s confiança a un projecte, el federalista, que per enèsima vegada a fracassat. Tota la pedagogia que destinem a Espanya, per a veure si ens entenen és energia perduda, però que si la traslladem a casa nostra, de ben segur que moltes consciencies confiarien en l’opció independentista.

Una opció que els seus majors enemics seran persones com José Bono, candidat del PSOE a la Presidència del Congrés dels Diputats, que diu que la nació catalana és un invent o Alfonso Guerra que fa un parell de mesos proposava abolir l’autonomia basca. I aquestes persones són membres de l’Executiva del PSOE, que es fa dir Federal… quin federalisme el seu! Per no parlar del federalisme del PP… com voleu construir un Estat Federal quan diguem que gaire consens no hi hauria? Quan el model territorial actual ja els va bé als dos grans partits espanyols? Quan la gent d’aquí esta farta de la incompetència espanyola (infraestructures, espoli fiscal, menyspreu permanent…) i prefereix mirar, directament i sense intermediaris, a la Unió Europea?

Escòcia, Flandès, Euskal Herria, Montenegro, Kosovâ… molts pobles estan esdevenint Estat, cap d’ells s’en penedeix (quants Estats han renunciat a ser-ho per esdevenir una simple província de nou?) i per algo serà, ves que no sigui per les millores socials que aporta el fet de manar-se un mateix. Una nova Primavera dels Pobles arriba a Europa, trenquem vells Imperis on el sol no es ponia?

Anuncis

Accions

Informació

4 responses

26 12 2007
Marcel

Gràcies per passar!

Doncs sí, ha de ser difícil ser independentista al País Valencià, molt més que aquí (si més no, a la Pompeu que la 1/2 sou jerkis haha)

Ai, respecte el teu escrit, això del federalisme no pot anar bé perquè a Espanya ningú s’ho creu… Fedaralisme sí, però els Països Catalans!

Apa! Jo ja t’he linkat
Bon Nadal!

27 12 2007
Víctor

Jo no plantejo el debat entre senyeres i rojigualdes! el plantejo entre diferents models d’estat, entre un model centralista i un de federalista, on el reconeixement de totes les nacions sigui una realitat. És cert que sempre ha estat prou difícil, que hem estat uns incompresos…però no crec que el debat actual hagi de ser independència o dependència, en el debat sobre un model de país totes les opcions han de poder expressar-se i presentar el seu projecte. Pel que fa al tema del barons, ja saps que no són santos de mi devoción, que no vull al Bono de president del Congrés, ni al Guerra de diputat ja que no representen el meu socialisme.

Bé, com van les festes?? ja has vist que he estat a Madrid… però ahir em vaig posar a 40 de febre! tinc una faringitis aguda… ja veus quina manera de passar les vacances…. com ha anat dret?? jo un notable! ens veiem! una abraçada!

27 12 2007
Capità Tarragona

Bones festes i feliç any nou !!

Salutacions!

28 12 2007
Joan Charles

Bon nadal i feliç any nou campió!!!!

una abraçada ponentina!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s