La Casa ambigüa d’en Mas.

21 11 2007

Hi ha qui comet l’error de generalitzar, i creure en la possessió única de determinades idees, obviant sovint que aquestes idees algú altre ja les ha tingudes, i encara més, ja fa temps que les vol aplicar. Això és el que va passar ahir a la Conferència de l’Artur Mas.

Dret a decidir, espoli fiscal i prou pedagogia per les Espanyes. Aquests 3 punts són els que, després de més d’una hora de conferència, crec que tenen més importancia. Però, per a mi, el més greu és que Artur Mas, a l’edat de 51 anys, hagi descobert i, el més important, compres aquestes tres idees o conceptes.

Però el més important és que les arribi a aplicar. Potser alguns independentistes i sobiranistes avui estan contents per les declaracions d’ahir d’en Mas, però vull recordar una cosa un tan pessimista. L’endemà del 30 de setembre també molts independentistes vam alegrar-nos del pas endavant que CiU s’havia atrevit a fer, vam creure que CiU era capaç de fer un salt qualitatiu respecte la seva percepció sobre el nacionalisme. Mesos després vam veure tota aquesta confiança transversal, entre el nacionalisme i l’independentisme, volar pels aires arran del pacte Mas-ZP.

Potser la paraula que millor definiria la història aquesta de la “Casa Gran del Catalanisme” és: ambigüitat. Mas va criticar tot el procès estatutari (retallades, Tribunal Constitucional…) però va dir que el tornaria a votar, deia que s’havia de protegir el Medi Ambient però bé que en el seu moment van defensar el PHN, vol aglutinar el catalanisme sota una mateixa marca mentre criticava les accions ridicules, segons ell, d’altres catalanistes, deuncia l’incompliment de les inversions de l’Estat al Principat (tal com posa a l’Estatut) i en canvi vota a favor dels Pressupostos Generals de l’Estat…

En fi, vaig sortir del Palau de Congressos de Catalunya amb la sensació de que Artur Mas començava ahir la seva cursa, de nou, cap a la Presidència a la Generalitat. Haurem de veure quan aconsegueix aquest objectiu: al març amb una sociovergència reciproca (com ja van fer amb el PP al 96) o al 2010 amb ves a saber quines combinacions: continuant de la mà de la Unió Democratica de’n Duran (tal com va dir ahir) o buscant les forces que aposten per l’autodeterminació?

Anuncis

Accions

Informació

11 responses

21 11 2007
Quim Amorós

Jordi, la casa gran del catalanisme està obert a tothom. Ja sabem que vosaltres no hi entrareu, però potser tornaran a entrar tots aquells que enlluernats per la paraula independència van creure i votar a un partit que l’endemà de les eleccions va fer president a Montilla. Mai CIU hagués fet president a un espanyolista. Tu no et creus les paraules del Mas, però molta gent ja no es creurà més les vostres paraules.

21 11 2007
Maiol Sanaüja i Soler-Rossell

Crònica des d’El Caire, Egipte! Passa’t pel bloc. Una abraçada catalana

21 11 2007
Joarló

La casa gran del catalanisme és una trampa de CDC per intentar fer creure que són indepedentistes…

Hi ha comentaris que cauen pel seu mateix pes.

22 11 2007
Jordi Molinera i Poblet

Quim, dius que la Casa Gran del Catalanisme portarà votants independentistes a CiU… amb personatges com Duran com a caps de llista?

Ja veig com d’obert és el projecte… només apte per ampliar les files de CiU i les aspiracions presidencialistes d’en Mas.

I jo no em crec les paraules del Mas, doncs amb el tema de l’Estatut, ja va decepcionar-me prou. Però no sóc l’unic que no se’l creu gaire o que creu que la Conferència va ser marketing i prou… si busques per la blocsfera trobaras convergents que una mica decepcionants.

22 11 2007
Francesc Ferré

Potser tens raó, però mentre ERC no sigui la força més votada, estàs segur que és millor l’altra opció -PSOE- per a Catalunya?.

Per cert, que me’n dius del tema del Fonxo?

23 11 2007
Joan Güell i Serra

Hola Jordi!
L’altre dia després de la conferència, a la sortida del Palau, vaig comentar-te que em feia falta temps per reflexionar sobre el que es va dir: a la mateixa nit / matinada vaig fer un entrada al meu bloc tractant el tema.
Crec que per sobre de propostes concretes (que n’hi va haver alguna) el més interessant va suposar la ferma determinació de fer el catalanisme quelcom més. ës una bona declaració de principis i de voluntat d’actució que s’hauria de valorar.
crec qque l’argument d’ERC de titllar d’insuficient el discurs no està gaire ben trobat, i et diré per què:
La substància del catalanisme hauria de ser un element integrador i no excloent, un projecte comú de país que vagi més enllà de la societat política. No es tracta d’ampliar la base de votants de CiU, sinó de fer el catalanisme una opció atractiva per la societat civil que cada com veu amb més dencant el declivi d’allò que un dia va voler ser una nació i que cada cop té més detractors malauradament.

23 11 2007
Quim Amorós

Jordi en la conferencia Mas no va fer cap referència a cap partit polític, i en canvi han sortit tots els partits a criticar-ho, els parits espanyolistes per dir que hem radicalitzat el missatge, i ERC per dir que encara ha sigut massa tou. Però la veritat es que el projecte pot atraure vots, i per tant això no interessa a la resta de partits.
Està clar que tant ERC com CDC, no renunciaran mai a ser ells mateixos. Però perquè a Catalunya no podem fer com al País basc on les dos forces nacionalistes van juntes de la maneta. Abans feien coalició postelectoral, però ara tant PNV com EA fan coalició per les eleccions. i després pacten amb la força nacionalista abertzale.
La suma de partits nacionalistes, encara supera als no nacionalistes. Perquè aquí no es pot fer el mateix?

24 11 2007
Joan

La casa gran resulta esser una tenda de campanya del carrefour.
En Mas va parlar durant molta estona, però no va dir res, volia que s’entreveies alguna cosa i l’unic que va deixar entreveure, es que esta protagonitzant un altre intent dessesperat de tornar al poder!

24 11 2007
Quim Amorós

Està clar que la gent que té una militància política, no veuran bé aquest projecte, perquè cap partit polític voldrà perdre protagonisme.
Aquest projecte va dirigit a la gent del carrer, al ciutadà de a peu, que puguin entrar dintre de la casa gran del catalanisme, tots seran ben rebuts, i si ha de ser un projecte auspiciat només per CIU o CDC, dons els altres partits s’ho perdran. Malgrat el que puguin dir Mas va estar molt bé, i va explicar u projecte ben seriós i ferm!!!.

25 11 2007
Jordi Molinera i Poblet

Però Quim… la gent del carrer fa anys que ja té al seu abast en d’altres partits les idees que va dir en Mas.

Dret a decidir, prou pedagogia per Espanya i deficit fiscal… coi! Que fa un any us enfotieu d’aixó (mani 18-F).

A més, tan Mas com Duran ja han sortit dient que això de la Casa Gran del Catalanisme, d’independentisme res de res… quins nacionalistes doncs.

25 11 2007
Quim Amorós

Vale, Jordi, no ens posarem d’acord. Està clar que a Catalunya no interessa que els partits catalanistes vagin junts. Enfì, ja no es podrà dir que es per culpa de CDC. Nosaltres hem obert ben bé la porta, son els altres els que un cop més ens han fotut la porta pels nassos.
Si vosaltres ja fa temps que prediqueu el que ha dit en Mas, que us impideix entrar-hi?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s