El seu oblit contra la nostra dignitat.

15 11 2007

Ara mateix estic a una xerrada, organitzada per la Plataforma Universitària pel Català (PUC) a la UPF, a càrrec d’en Josep Cruanyes, què és portaveu de la Comissió de la Dignitat. La xerrada tracta sobre els famosos Papers de Salamanca. La magnitud de la tragèdia és enorme.

Al finalitzar la Guerra Civil espanyola, el govern franquista va requisar fins a 800 tones en documents d’arreu dels Països Catalans, però de tots aquests documents només n’han sobreviscut un de cada deu “Papers de Salamanca”. Però, perquè va requisar-se aquesta documentació? Desgraciadament, ja ho sabem prou bé: perseguir als perdedors de la guerra.

El mateix retorn de part dels Papers de Salamanca (uns 2.000.000 de documents, el 10% del total) va ser una demostració del centralisme pur i dur de l’Estat espanyol: de Salamanca a Madrid, i d’aquí, després d’un recurs del PP (que va suposar un nou segrest) al Tribunal Constitucional, cap a Sant Cugat.

Quin és el paper dels diferents partits? El PSOE, per boca de l’actual Ministra Chacon, va prometre el retorn en la seva totalitat abans de les ja passades eleccions municipals… ara diuen que per les eleccions generals ja ho veurem.

Mentre a Madrid s’ha aprovat una Llei de la Memòria històrica més semblant a una operació de marketing que no pas una altra cosa, encara moltes persones (d’avançada edat ja), encara esperen el retorn de documents personals. És indignant per aquesta gent gran, que prou va patir, que els partits polítics o institucions espanyoles vagin dient que ja no ve de 3 o 4 anys, e motiu de la indignació crec que és obvi.

Finalment, és penós, que l’Estat espanyol vagi per Sud Amèrica donant lliçons de democràcia, quan ell mateix és incapaç de reconèixer el patiment dels repressaliats de la Guerra Civil dignament i reparar la memòria d’aquelles persones que van ser condemnades a mort negant-se a anul·lar els judicis franquistes. Més que una Llei de Memòria Històrica, han aprovat una Llei d’Oblit Històric: 40 anys de franquisme els ha sortit gratuït.

(passeu-vos pel bloc de la Lídia Pelejà, que segur que escriura quelcom sobre l’acte)

Anuncis

Accions

Informació

2 responses

16 11 2007
Oriol Nicolau

Ei bona jornada la del dijous al matí, la xerrada va estar molt bé. És un bon exemple la Comissió per la dignitat, per veure com treballar sense aturador a partir de coses concretes, cap a l’assoliment dels nostres objectius nacionals.
Per cert! Tinc nova adreça de bloc!

18 11 2007
catalunya.ffw

Jordi,

A l’Olla de Grills s’ha obert un debat interessant: o PSOE=PP o CAT=PSOE.

http://olladegrills.wordpress.com/2007/11/18/o-psoepp-o-catpsoe/

T’hi apuntes?

Marc Arza
http://www.catalunyafastforward.blogspot.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s