Participació i transparència.

7 05 2007

Aquets dies, amb el cap a Altafulla, un ull mirant al País Valencià i l’altre a l’Estat francès, s’adona que aquets últims quan els toca participa s’hi posen de valent i només 4 prefereixen abstenir-se de fer ús d’aquest dret tan democràtic com és el vot.

Fa un parell d’estius vaig estar un mes de practiques al GEPEC de Torredembarra, on van demanar-me que mires com estava el tema de participació ciutadana, tan a nivell de Torredembarra com de Principat, i jo ja de pas vaig mirar a nivell espanyol i europeu, aquets darrers demanaven uns requisits gairebé impossibles per a les intencions d’aleshores del GEPEC: aturar Muntanyans II mitjançant la participació ciutadana, en la majoria dels casos recollint firmes, DNI i tota la pesca (qui no recorda la recollida de 500.000 firmes de la Plataforma pro seleccions catalanes?). Però a nivell municipal existeix un reglament de participació ciutadana, que si es presenta una proposta al ple de l’ajuntament seguit del 5% de les firmes de ciutadans de Torredembarra, els partits de l’ajuntament s’hi han de posicionar, teòricament.

Afegint el triangle geogràfic de França, més del 80% de participació a la segona ronda, el País Valencià, llei molt estricta a l’hora d’accedir a Corts Valencianes, el famós 5%, i d’Altafulla, 40% d’abstenció a les darreres eleccions catalanes i 46% a l’Estatut, a la gent d’Esquerra del poble se’ns han passat pel cap un parell de propostes per fer de la nostra vila un lloc més participatiu i transparent.

Per començar promourem la creació d’un reglament de participació ciutadana en que si el 5% de la ciutadania del poble presenta una proposta al ple, aquest s’hi haurà de pronunciar, SI o SI, sense fases prèvies sobre tramitacions i coses d’aquestes. Perquè un 5%? És la barrera electoral que hi ha a tot l’estat per a aquells partits polítics que vulguin accedir a un ajuntament, per això creiem que per un dia ( o setmanes, mesos, el que duri la cosa ), un grup de ciutadans del poble podran fer de partit polític i estar present d’alguna forma al ple. La política no ha de ser només votar un cop cada 4 anys als teus representants, per això volem que, seguint una sèrie de mesures, el poble també digui la seva a les seves institucions al llarg de la legislatura.

Després, volem crear una eina per adaptar Altafulla a les noves tecnologies, per això aquets darrers dies en Gerard Alasà de les JERC d’Altafulla està fent una web que serà totalment participativa: podrem tenir una connexió directe amb els regidors, opinar en fòrums o enquestes sobre la vila, llegir les noticies que pengin els diferents partits locals… vaja, Altafulla i tot allò que l’afecta en un click, ràpid i transparent.

Perquè, a algú li molesta la transparència i la democràcia participativa?

[Tot té una explicació] [A la foto, tots els de la llista d’Esquerra del poble]

Anuncis

Accions

Informació

One response

8 05 2007
sertutxa

ah jordi! a vore si camviem el avatar de sobirania i progres que ja fa temps que han passat de les 7000 adhesions… xdxd

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s